Svátky a významné dny
2. 3. Popeleční středa
8. 3. Mezinárodní den žen
12. 3. svatý Řehoř – začátek nového vegetačního cyklu
19. 3. svatý Josef
20. 3. jarní rovnodennost – začátek jara
Postní neděle
6. 3. První postní neděle, Černá
13. 3. Druhá postní neděle, Pražná
20. 3. Třetí postní neděle, Kýchavá
27. 3. Čtvrtá postní neděle, Družební – změna času
Na svatého Řehoře (12. března) nám známá pranostika připomíná, že je nejvyšší čas se pustit do zahradních prací. Stejně jako zemědělci na velkých polích i my můžeme začít plánovat a sázet na našich zahrádkách, balkónech nebo do truhlíků v oknech. Přilítají také ptáci z teplých krajin a můžeme je zaslechnout, jak nám zpívají k práci.
Na svatého Řehoře čáp letí přes moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře.
Od 2. března, kdy je Popeleční středa, nás čeká také předvelikonoční půst. Celá řada z nás dnes využívá půst pro odlehčení si po hostinách Vánoc, konce roku a masopustu. Často nedodržujeme přesný termín nebo nevnímáme jako pro sebe důležité vzdát se zrovna masa nebo alkoholu, ale například nadužívání elektroniky nebo pití kávy. Postní období ale nebývalo pro naše předky pouze dietním obdobím, kdy se na 40 dnů vzdávali masa, ale také dobou nutné skromnosti na konci zimy, kdy zásob ve spíži mnoho nezbývalo. Jednalo se ale také o skromnost dobrovolnou s hlubokým spirituálním rozměrem, kdy šlo o napodobení čtyřicetidenního pobytu Ježíše Krista na poušti. 40 dní duchovní přípravy na Velikonoce. My můžeme dnes postní dobu využít k zamyšlení se nad tím, jak jídlo používáme, jestli s ním moc neplýtváme a nedopřáváme si občas o kapku víc, než je nutné. A také jestli se jídlem nezabýváme ve svém každodenním životě příliš, jestli nám nepřináší více stresu a starostí než radosti a požitku. Ač se nám postní askeze může zdát jako extrémní vychýlení z běžného stavu, je naopak cestou k harmonii a řádu.
Svoji odlehčenou postní stravu můžeme obohatit sezónními poklady – prvními jarními lístky (polníčkem, ptačincem, pampeliškovými listy, kopřivou), kvítky fialek a sedmikrásek nebo medvědím česnekem. Stačí se vydat na výlet, probouzející se příroda nás k tomu přímo volá. Pokud hledáte inspiraci, jak si plody pučícího jara vychutnat, najdete ji v knize Rytmus roku s Hankou Zemanovou, v Tradináři nebo v Postní kuchařce. Se znovuzrozenou přírodou nás brzy čekají i nejdůležitější křesťanské oslavy roku, svátky vzkříšení, Velikonoce.
Foto pochází z knihy Rytmus roku a Postní kuchařka