Milí čtenáři,
hledáte tip na pěkný knižní dárek, ale nemůžete se v záplavě titulů pořádně vyznat? Tomu sami dobře rozumíme, a proto jsme si pro vás připravili osobní doporučení od našich kolegyň z redakce. Jakou knihu by si přály pod stromeček ony, pokud by je už dávno neměly v knihovně?
Úvodní foto pochází z naší redakce na Praze 6, kde si po telefonické domluvě, můžete knihy také vyzvednout.
Martina, nakladatelka:
Dlouho plánovanou knihou, která mi letos udělala velkou radost, je kuchařka Moniky Kindlové Naše domácí. Moničiny recepty na domácí vaření a pečení byly pro mne v době, kdy jsem byla doma s malými dětmi, pohlazením. Na její blog o životě na venkově jsem si chodila odpočinout a načerpat inspiraci. Část receptů, návodů a fotografií týkající se ročního koloběhu se stala součástí našeho společného Tradináře. Kromě těch tradičních má ale Monika mnoho dalších vychytávek, recepty na domácí pečivo, dorty, marmelády, sirupy, sýr, šunku a také návody na základní drogerii nebo dekorace na zútulnění domova.
Tereza, redaktorka:
Můj srdcový projekt, Kuchařka pro mě a moje tělo, je propojením dostupného vaření ve snadných receptech, pěkně vysvětlených autorkou Julií Kučerovskou, základů výživy od paní doktorky Hany Krejčí a úskalí vztahu mezi stravou a vnímáním vlastního těla v současném světě od Centra Anabell a platformy Moje tělo je moje. Je to kuchařka, jakou bych bývala chtěla věnovat vlastnímu dospívajícímu a mladému dospělému já, které zápasilo s tím, co jíst, aby se cítilo dobře na těle i na duchu. A tak ji alespoň doporučuji všem současným puberťákům a dvacátníkům i všem ostatním, kteří začínají přebírat zodpovědnost za vlastní stravování, přecházejí na vegetariánství nebo chtějí jen nabrat novou inspiraci k vaření.
Karolína, redaktorka:
Když jsem poprvé listovala Kuchařkou pro teenagery od šestnáctileté Julie, napadlo mě, jaká je škoda, že jsem se s její knihou nepotkala dřív, za studií, v době, kdy jsem si začínala sama vařit. Nenapadlo mě, jak jednoduše a z pár surovin bych dokázala vykouzlit kvalitní a chutné jídlo, a nemusela bych jíst neustále dokola jen špagety s variantou omáček :-). Kuchařku jsem ale uvítala i během mateřské, protože Juliiny recepty jsou přesně takové, jaké potřebujete znát, když máte touhu uvařit jednoduché domácí jídlo, připravit svačiny na výlet nebo občerstvení pro návštěvy a nemáte na to nekonečně času.
Míša, distribuce:
Mojí srdcovou záležitostí je Vánoční Tradinář. A proč ho mám ráda? Protože v něm zůstal otisk několika generací mé rodiny (recepty mojí babičky a jejích rodičů, moje vzpomínky na vánoční období a spousta dalších návodů na to, jak si užít Vánoce) a já knihu mohu předat svým dcerám, aby tak uchovaly své vzpomínky na Vánoce. Navíc jsem se díky němu naučila péct výbornou vánočku.