Srpen – oslava úrody

Svátky a významné dny

10. 8. svatý Vavřinec

okolo 12. 8. Perseidy

15. 8. Nanebevzetí Panny Marie

24. 8. svatý Bartoloměj

31. 8. poslední den prázdnin

Závěr léta značí i konec žní a jejich následné oslavy – dožínky. Oslavám dokončených sklizní obilí se říkalo různě – obžínky, dožatá, dovazná a pro naše předky, kteří byli na tom, co si vypěstovali a sklidili, závislí, znamenaly jedny z nejdůležitějších oslav celého roku. Po obřadném sklizení posledního zbytku obilí následovala muzika, hostina s tancovačkou. A jak taková dožínková slavnost probíhala?

„Ženci obvykle nechávali poslední malý kus pole nepožatý a slavnostně ho – někdy za doprovodu hudby – sklidili právě v den dožínek. První a poslední snop obilí býval (návazně na staré obyčeje) věnován bohům úrody. V některých krajích se oblékala takzvaná bába (nazývaná také nevěsta či žebrák) – právě ten poslední snop obilí z úrody. „Bábu“ děvčata oblékla do starých šatů a ozdobila pentlemi, květinami a jeřabinami a posadila ji na žebřiňák, který odvážel z pole poslední úrodu. Vůz byl také vyzdoben květinami a věnečky z klásků.  

Děvčata obvykle pletla ohromné věnce z obilných klásků. Do nich vázala všechny druhy obilí, které na polích hospodář pěstoval. Do věnce se vplétalo také luční kvítí, jeřabiny, myrta, ovoce nebo malé koláče. Dožínkový věnec potom při zahájení oslav předala nejkrásnější a nejvýřečnější děvečka hospodáři. Obilný dožínkový věnec (býval to ten nekrásnější, z nejlepších klásků) se uchovával v síni do Štědrého dne, kdy býval součástí svátečního stolu a požehnaných pokrmů, pak se roztrhal, sláma dala dobytku a zrní z klasů se uchovalo do jara, kdy se přidalo pro požehnání úrody do osiva.“ píší autorky v knize Tradinář.

I my dnes můžeme oslavit svou úrodu, ať již tu opravdovou ze záhonku, balkónu či truhlíku, tak tu obraznou. Uvědomit si, co se nám za jaro a léto podařilo, co se povedlo dětem, co jsme zažili, zkrátka co se nám v životě urodilo. Ke konci léta patří také zpracování letní úrody. Dobře uchované letní plody vydrží ve spíži nebo mrazáku mnoho měsíců a oživí podzimní a zimní jídelníček. Každoroční vypeckování, krájení, zavařování nebo kvašení se může stát pěkným domácím rituálem, který se vám v zimních měsících svou chutí a vůní přinese vzpomínku na horké léto. Jak zavařovat ovoce, kvasit a nakládat zeleninu nebo sušit bylinky ukazují například Hanka Zemanová v Rytmu roku a Pavel Drdel v Postní kuchařce.

Vše, co pečlivě sklidíme a uchováme, můžeme pak o Vánocích oslavit na Štědrovečerním stole, ale o tom zase někdy příště. Nyní končí léto a pomalu se blíží září. Ve vzduchu je cítit nová vůně: zemitá, připomínající podzim. Na sklizených polích se houfují ptáci. Dny se krátí, možná i proto prázdniny plynou čím dál rychleji a občas nás s trochou smutku (a třeba i úlevy) napadne, že se nezadržitelně blíží i houfování našich dětí ve školách. Však se taky poslední dny tohoto měsíce musíme vrátit do zajetých kolejí běžného režimu – chystat sebe i děti na školu či školku, dokupovat nové oblečení a boty, protože děti přes léto zase tolik vyrostly.

 

Srpen – oslava úrody

Fotogalerie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Doprava ZDARMA do Zásilkovny po celé ČR
Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám