květen 2020 – Biokuchařka Hanky Zemanové – očima Báry Hernychové

Když v roce 2005 vyšla Hančina první Biokuchařka, bylo to velmi přelomové. Právě taková praktická a navíc krásná kuchařka zde – pro přibývající zájemce o zdravé jídlo a biopotraviny – velmi chyběla. Hančina kniha zbořila mnoho předsudků a mýtů – například, že „bio“ je pouhé zrní nebo jen pro vegetariány. Svým nádherným designem pozdvihla „bio“ v moderní styl, vhodný pro rodiny s dětmi i restaurace. A když v roce 2015 vyšlo její zcela přepracované aktualizované vydání – Nová Biokuchařka, byla jsem nadšená i ze spousty úplně nových receptů.

Hančiny recepty jsou praktické, rychlé, doplněné o její zkušenosti a tipy. Vždy fungují a báječně chutnají i vypadají. Navíc využívá jednoduché suroviny, které mívám běžně doma, a díky ní jsem je zařadila do pravidelného repertoáru – pohankovou pomazánku, polévku z červené čočky, jahelno-bramborové šťouchance, ječné lívance... Představuje ale i méně známé  suroviny, které se tak možná stanou oblíbenou součástí jídel vaší rodiny.

Biokuchařka ale zdaleka není jen kuchařkou. Otevírá téma ekologického zemědělství, zabývá se půdou jako životadárným pokladem a dopadem průmyslového zemědělství na naše zdraví i krajinu. Pomáhá zorientovat se v různých výživových směrech a často protichůdných doporučeních. Přináší rozhovory s ekologickými farmáři, odborníky na výživu a lékaři a ukazuje biopotraviny v komplexním pohledu se všemi souvislostmi. Čtenář tak získává možnost udělat si svůj názor a pochopit, proč jsou biopotraviny a ekologické zemědělství cestou ke zdraví vlastního těla i celé naší planety Země.

Biokuchařku mám málokdy uklizenou v knihovně. Často je  na kuchyňském stole a je pro mě stále velkou inspirací. Hanka dala do knihy velký kus svého JÁ a svého laskavého srdce. Při listování knihou to pocítíte z každé stránky – a vaření podle ní vám přímo pohladí duši.

Barbora Hernychová píše pro Pravý domácí časopis, spolupracuje s firmou Probio a je propagátorkou biopotravin a zdravého životního stylu.

 

Poznámka naší redakce:

První Biokuchařka z roku 2005 se pro ohromný úspěch pětkrát dotiskovala. V současné době už není v prodeji. Hanka původní Biokuchařku zcela zaktualizovala a nahradila ji Novou biokuchařkou. V roce 2010 vydala Hanka další knihu: BioAbecedář Hanky Zemanové

Ke konci roku 2019 se celkový počet čtenářů, kteří si zakoupili některou z uvedených Hančiných knih, vystoupal už na krásných 80 000! Moc si toho vážíme a děkujeme Vám!

 

 

květen 2020 – Biokuchařka Hanky Zemanové – očima Báry Hernychové

Fotogalerie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Související autor

Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám