Z kuchyně do kompostéru a zase zpět

Praha, 15. 3. 2016

Již pátým rokem vytváří KOKOZA, o. p. s. zelenou a jedlou oázu uprostřed výstavního mumraje veletrhu Evolution. Jako každý rok přináší i letos hravou formou témata kompostování a pěstování ve městě. Ústředním tématem letošní expozice je „kuchyně“ a to ta, kterou má většina z nás doma. Právě v našich kuchyních totiž kromě dobrého jídla vzniká i nezanedbatelné množství organických zbytků, které je možné dál zpracovat a využít.

V rámci expozice letos jednoznačně vyniká nový český vermikompostér, na jehož vývoji se tým Kokoza, o. p. s. podílel. Spojení společensky prospěšného podniku a české výrobní firmy dalo nový rozměr kompostování ve městě a interiérech. UrbAlive je multifunkční nádoba určená ke kompostování zbytků potravin v domácnostech, školních třídách a na pracovištích. Pyšní se moderním vzhledem od předního českého designera Jiřího Pelcla a kvalitním technologickým zpracováním od firmy Plastia, etablovaného evropského výrobce zahradnických potřeb.

Jednatelka firmy Plastia Lenka Novotná o spolupráci říká: „Vývoj kompostéru a pěstební nádobyUrbAlive byl pro nás velkou výzvou, odvahu k tomuto kroku jsme sbírali přes rok. Přeci jenom se jednalo o významnou investici finanční, a také to pro celé vývojové i obchodní oddělení znamenalo naučit se spoustu nových věcí. Předchozí spolupráce s Kokozou, a diskuse nad tématem nás doslova popostrčila o ten poslední krok, který jsme k rozhodnutí potřebovali. Věříme, že následná spolupráce na vývoji obohatila a byla přínosem pro všechny zúčastněné strany, a že přinese zcela nové možnosti lidem, kteří chtějí žít ve městě udržitelně a zodpovědně.“ Více si budete moci poslechnout osobně v sobotu i v rámci doprovodného programu veletrhu, kde Lenka Novotná přiblíží příběh vývoje nového produktu a ukáže, jak ho v praxi nejlépe využít.

Zakladatelka Kokoza, o. p. s. k Lucie Matoušková Lankašová k tomu dodává: „Spolupráce na vývoji kompostéru a pěstební nádoby UrbAlive naprosto ladí s naší vizí uzavřeného cyklu jídla ve městě. Zbytky z kuchyně přímo v místě vzniku snadno zpracujete na organické hnojivo, které lze využít pro pěstování bylinek nebo zeleniny. Poté, co zeleninu a bylinky zpracujeme, zbytky putují do kompostéru a kruh se tak uzavírá. Jednoduché a funkční“.

A kde vlastně takový cyklus začíná? U dobrého jídla, které si i lidé ve městě dokáží s malou podporou alespoň částečně vypěstovat sami. Významný je faktor prvního úspěchu a ten kromě vlastního kompostu zajistí kvalitní substrát bez chemie. Pro expozici Kokoza, o. p. s. jeho dostatek zajistí AGRO CS se svou řadou Agro Natura. Radka Pokorná, garantka oblasti pěstování v Kokoza, o. p. s. k tomu s úsměvem dodává: „V loňské sezoně někteří komunitní zahradníci v naší zahradě měli skvělé pěstební úspěchy, až později, jsme si uvědomili, že právě oni měli ve vyvýšených záhonech substrát od AGRO CS “.

V průběhu celého veletrhu budou na místě poskytovat poradenství odborníci a odbornice na téma uzavřeného cyklu jídla, tedy kompostování, pěstování v nádobách, na terasách a balkonech a udržitelný život ve městě, přímo na stánku proběhnou také workshopy pro děti, které si vyrobí seedbombu a pro dospělé je přichystáno během celého festivalu osazování nádob a autogramiády.

Pozn. redakce Smart Press:

S Jitkou Adamovou, autorkou nové RAW kuchařky, se můžete potkat na stánku v sobotu 19. 3. 2016 v 11.00 hod. a můžete se ptát na vše, co potřebujete vědět o živé stravě či si zakoupit knížku i s věnováním.

V 16:00 vás přivítá Anita Blahušová (autorka knihy Zahrádka v květináči). Můžete si poslechnout její rady a návody Jak na Jedlé a v nádobě :-):

V sobotu se navíc dozvíte o substrátech i přírodních prostředcích pro péči o rostliny mnohem víc přímo od společnosti AGRO CS, které fandí pěstování bez chemie čím dál tím víc a důkazem je jejich nový Vitality Komplex.

Expozice je prodejní a na místě najdete vybavení pro pěstování a kompostování ve městě. První české bylinky nebo netradiční trvalky, česká semínka. Vyvýšené záhony, hmyzí domky a nepostaradatelné seedbomby, truhlíky, diáře a notesy pro městské pěstitele. Vermikompostér UrbAlive bude možné v době konání veletrhu objednat za zvýhodněných podmínek. Každý prodaný kus pomáhá rozvíjet městské kompostování a pěstování pod taktovkou Kokoza, o. p. s.

Dalšími partnery letošní expozice jsou Envirostyl, Smart Press, Florium, Bezobalu, Zahradnictví Krulichovi, Green Decor a PRO-BIO liga.

 

Zdroj: Tisková zpráva, KOKOZA, o.p.s.

Kontakt pro novináře a informace k akreditacím na veletrh Evolution: Kokoza, o.p.s., Radka Pokorná, tel: 731 439 534, e-mail: radka@kokoza.cz

Z kuchyně do kompostéru a zase zpět

Fotogalerie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Smart Press na Instagramu

Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám