Jak se vaří kuchařka

Nenechte se zmást titulkem, nečeká vás horor či nová adaptace pohádky o Jeníčkovi a Mařence, kteří strčili babu do kotle místo do pece. Je to povídání s krásnou a charismatickou Adélou Hálkovou, šéfredaktorkou nakladatelství Smart Press. Tohle ryze dámské nakladatelství se v posledních letech zaměřilo na gastronomii a jeho kuchařky jsou ozdobou i praktickými pomocníky snad každé české domácnosti. A co víc, může se pyšnit i takovými tituly, jako je například Kuchařka s nejlepším designem na světě.

Lucie Libovická - www.infokompas.cz

Adélo, jak to vlastně s tím oceněním bylo a kdy přišlo?

Celosvětová soutěž Gourmand World Cookbook Awards se koná každý rok, střídavě v Pekingu a Paříži. Vydavatelé z celého světa posílají do klání své kuchařky a k nim krátkou anotaci v angličtině. Je jasné, že knihy, které nejsou v některém ze světových jazyků, mají velký handicap, protože porotci jsou odkázání jen na těchto pár řádek. O to větší jsme měli radost, když naši kuchařku Láska prochází kuchyní autorky Denisy Bartošové vybrala porota do sedmičky nejlepších v prestižní kategorii design – tato kategorie je jasně „čitelná“ pro porotce všech národností. S autorkou jsme letos v květnu odcestovaly na vyhlášení do Pekingu, kde jsme viděly nejen krásy hlavního města, ale také spektrum dokonalých kuchařských knih. Pýřila jsem se už při pomyšlení, že v oné sedmičce jsme, vítězství mi na mysl nepřišlo. Když se na závěrečné ceremonii, která připomínala gurmetského Oscara, objevila při vyhlášení titulní strana naší „lásky“ Denisa se rozplakala, já se hystericky smála. Na podiu jsem pak prezidentovi soutěže třásla rukou jako šílená, to abych získala o krapet více času na promyšlení děkovné řeči. Asi nikdy jsem nemluvila před takovým množstvím lidí. Nakonec to ale dobře dopadlo, i když bych vám přála vidět ty kuriózní fotky, a musím přiznat, že tohle úžasné ocenění slavíme v redakci kontinuálně dodnes (smích).

Co Vás v Pekingu nejvíce inspirovalo?

Rozhodně ne místní strava (smích). Inspirovala nás ta halda nádherných knih, které jsme měly možnost si prohlédnout. Jsem ale realista a naše vítězství začínám navíc vidět pohledem michelinských kuchařů. Ti říkají, že dostat hvězdičku je sice skvělé, ale vaše okolí pak stále očekává, že se budete více a více zlepšovat a překročíte svůj vlastní stín. I my se snažíme dělat stále lepší a lepší knihy, jsou však určité hranice, které nás limitují. Americké či britské nakladatelství si může dovolit věci, které by u nás neměly šanci. Vydají například knihu ve tvaru talířku, v níž je deset receptů a v přepočtu stojí 500 korun. To by u nás určitě neprošlo a koupilo by si ji leda pár fajnšmekrů, kteří by ocenili design. A tak jsme si z Pekingu možná víc než inspiraci přivezli hlavně novou energii, sílu a radost pro další práci.

Kolik kuchařek už Smart Press vydal?

Vydali jsme celkem 24 kuchařek, pokud počítám i knihy, které obsahují alespoň určitou receptovou část. Nezdá se to moc, ale na gastronomii se zaměřujeme teprve pár posledních let. Navíc upřednostňujeme kvalitu nad kvantitou, a tak se čtenářům dostane do ruky každý rok 5 – 6 novinek, ne víc. K tomu samozřejmě pravidelně dotiskujeme i řadu úspěšných kuchařek z minulých let. Co je letošním nejnovějším počinem? Před začátkem prázdnin vyšla Kuchařka pro mého muže. Je to kniha autorky Veroniky Zemanové, moc příjemné ženy se dvěma malými dětmi, která se občas chtěla se svým manželem v kuchyni vyměnit. Začala mu různě po kuchyni psát vzkazy a lepit papírky s pokyny co a jak má udělat. Nakonec z těchto poznámek vzniklo 60 hustě popsaných listů - základ Kuchařky pro muže. Pracovaly jsme na ní v redakci s týmem mužů, což je poměrně výjimečné, protože v našem kolektivu většinou převažují ženy. Díky tomu vznikla kuchařka s příjemně domácím, ale zároveň trochu drsným designem, aby se líbila mužům, i když tušíme, že jim ji stejně koupí jejich partnerky (smích).

Jak dlouho trvá, než se kniha dostane na pulty knihkupectví?

Na knize pracujeme téměř rok, proto vydáváme tak málo knih. Začínáme s tím, že nám autor/ka pošle rukopis nebo podle dohody jeho část. Texty následně editujeme, procházejí redakčními úpravami, korekturami, souběžně s úpravou textů vznikají podle receptů fotky. Máme food stylistu, většinou kuchaře, který jídlo vaří, dekor stylistu, který shání nádobí a vše potřebné na fotku, fotografa a produkčního. Fotky zaměstnají největší počet lidí a jsou z celé knihy finančně nejnákladnější. Když máme fotky a texty pohromadě, vymýšlíme design, doděláváme ilustrace a probíhá poslední čtení. Zároveň poptáváme vazbu v tiskárnách, protože každá z našich knih je originál. Následuje finále - tisk, vazba, potah a třeba i výřezy. Málokdy se stane, aby se vše odehrálo na jednom místě, občas je to pěkná bojovka. A za pár týdnů se dostává kniha do knihkupectví a ke čtenářům.

Jaký bývá náklad?

První náklad je 5–10 tisíc kusů, což je na kuchařky opravdu hodně, nelze to však srovnávat například s beletrií. Každý rok pak většinou děláme dotisky, což naplňuje naši představu vyprodat knihu maximálně do roka. Dotisky navíc dávají možnost opravit případné chyby, které se do knih sem tam vloudí. A teď nemám na mysli recepty, za ty si ručíme rovnou, ale sem tam se nevyvede nějaká fotka nebo se najde nějaký překlep.

Jak hledáte nové zajímavé autory?

Máme štěstí, že nás skvělí autoři oslovují sami, bohužel je ale musíme i odmítat. V podstatě není týdne, kdy by nepřišla nabídka rukopisu, který stojí za to si přečíst. Vzhledem k tomu, že vydáváme 5–8 knih ročně, nemůžeme uspokojit všechny, už teď máme ediční plán plný na dva roky dopředu.

Sázíte často na zcela nové autory bez předchozí zkušenosti, není to velký risk?

Ale s těmi je to nejzábavnější! Vydat knihu známého autora je snadné, ale vypiplat si někoho od začátku, kdo vám pak zůstane věrný, to je fantastické! A také stále častěji zjišťujeme, že nejen kuchaři umí vařit a že máme mezi sebou moc šikovné lidi. Tak třeba Martin Škoda má vystudované španělské lyceum, Denisa Bartošová je interiérová designérka, Hanka Rawlings vystudovala češtinu a angličtinu, Veronika Zemanová je překladatelka!

Vydáváte pouze kuchařky českých autorů, neuvažovali jste i o překladech zahraničních autorů?

Nejste první, kdo se na to ptá. Myslíme si však, že vařit s českým autorem je pro českého čtenáře mnohem snazší. Sama si knihy z ciziny kupuji a občas podle nich i vařím, cítím však, že je velký rozdíl, když vás vezme za ruku český autor nebo třeba americký, odlišují se i trendy v gastronomii. Český autor navíc pracuje s místními surovinami, odkáže vás na českého odborníka, český obchod či e-shop. Přijde nám proto škoda nevydávat české autory, kteří jsou tak skvělí.

Která z vašich kuchařek je nejúspěšnější?

Co se týče celkového nákladu, nejúspěšnějšími kuchařkami jsou ty, které jsou na trhu nejdéle, což je Kuchařka pro dceru z roku 2007 a hned za ní Biokuchařka Hanky Zemanové z roku 2006. Spousta nových knih jim však začne dýchat na záda, až tyhle dvě přestaneme vydávat (doufám, že ta doba jen tak nepřijde). Moc mile mě překvapuje, že například taková Biokuchařka stále oslovuje nové čtenáře a je na trhu velmi žádaná – vždyť za tu dobu, co ji vydáváme, přišly na trh stovky knih s touto tematikou! To vypovídá o její jedinečnosti.

Novým fenoménem v oboru vaření jsou weby s recepty i kuchařské blogy, které sleduje obrovské množství lidí. Nebojíte se, že tištěné kuchařky již ztratí na přitažlivosti?

Vzhledem k tomu, že všude ve světě se stále vydávají stovky, tisíce tištěných kuchařek, existují specializovaná knihkupectví na knihy o gastronomii, úpadku tištěných kuchařek bych se nebála. A co se týče kuchařských blogů, máme pro jejich fanoušky skvělou zprávu. V říjnu vydáváme svou první blogerskou knížku autorky Veroniky Kokešové. Její slavný blog MENUdomu.cz se stal fenoménem a získal ocenění Blogerka roku 2013. Veronika je atypická autorka a vše si vlastně připravuje v knize sama. Poté, co jsme překonali prvotní rozpaky, jsme se rozhodli ji v práci plně podporovat. A proč vlastně ne? Udělat si vše od A až do Z je základní filosofií blogerů a Veronika to dělá dobře, navíc s neuvěřitelnou sledovaností a podporou fanoušků. Kniha tak nebude jen o jídle, ale i o jejím životě, osobnosti a stylu, který prostřednictvím jídel prezentuje. U každého receptu najdou čtenáři navíc i QR kód, díky kterému si budou moci stáhnout videorecept.

Dá se poodhalit i další část edičního plánu pro tento a příští rok?

Na podzim připravujeme knihu s velmi trendy tématem sweet barů, což jsou koutky s různými sladkostmi pro jakékoliv příležitosti a setkání. Autorka Stáňa Mutlová poradí nejen jak zákusky upéct, ale i jaký zvolit styl například pro piknik, dětskou oslavu či dámskou jízdu. Dalšími knihami bude prvorepubliková kuchařka, pivní kuchařka, jedlé květy, dětská kuchařka, raw kuchařka, tvořivá kuchařka... Věříme, že se s námi čtenáři nudit nebudou!

 

Jak se vaří kuchařka

Fotogalerie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Smart Press na Instagramu

Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám