Inspirace od Hanky Zemanové – plané rostliny do jarní kuchyně

JARO je období, kdy se naše tělo čistí a vylučuje toxiny z těla. Ty musejí být zpracovány játry. Těm usnadňuje práci jarní „zelenina“, kterou potkáte v přírodě na každém kroku. Zelená barva a známky jara musejí obohatit váš jídelníček. 

Udělejte si špenát z bršlice a kopřiv, do polévek či pomazánek nasekejte pampeliškové listy a jitrocel a jídla zdobte fialkami či sedmikráskami. Používejte mnohem méně tuku a nakličujte vše, co se dá – v přírodě také vše klíčí.  Jíst se dají i jedlé pupeny, lístečky třeba z břízy či lípy i kořínky některých divokých bylin, jako je pampeliška nebo čekanka (z které se dělávala káva cikorka). Všechny tyhle jarní zeleniny jsou zásobárnou živin, vitamínů, minerálních látek a chlorofylu, které čistí krev, odstraňují hlen z tenkého střeva a podporují játra v jarním čištění.

Jak jste na tom se sběrem a využitím bylin při vaření Vy? Podělte se s námi, která rostlina Vám nejvíc chutná. Napište nám na formanova@smartpress.cz nebo sdílejte fotku na IG a označte naše nakladatelství @smart_press_nakladatelstvi. Děkujeme :-)!

Konkrétní recepty a použití kvítí a býlí najdete v Nové biokuchařce Hanky Zemanové nebo v Květinové kuchařce Jany Vlkové.

 

Inspirace od Hanky Zemanové – plané rostliny do jarní kuchyně

Fotogalerie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Související autor

Doprava ZDARMA do Zásilkovny po celé ČR
Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám