Petr Klíma

OBILOVINOVÁ KUCHAŘKA Od polévek po dezerty

Skladem

Osobně k vyzvednutí ihned
Redakce Praha 6 Po–Pá 9:00–15:00

DPD Private a Česká pošta u vás do pěti pracovních dnů

449 382 Sleva 15%

Naše knihy jsou k dostání také u všech dobrých knihkupců v celé ČR. Na Slovensku například na www.martinus.skwww.knihcentrum.sk.

Jsou obiloviny jen nudné a nezdravé sacharidy? A řešíme-li bezlepkovou stravu, musíme se jich úplně vzdát? Skutečnost je mnohem příjemnější a zajímavější! Připravili jsme pro vás skvělý a převratný průvodce vařením s obilovinami, plný receptů od krémových polévek, přes plnohodnotná hlavní jídla, zářivé saláty a voňavé dezerty, až po originální tataráček!Žádné „prázdné“, nezdravé nebo suché přílohy, žádné pusté sacharidové pokrmy! Kvalitní obiloviny jsou ve skutečnosti nabité bílkovinami a minerály a v kuchyni můžete při jejich mnoha druzích a podobách doslova kouzlit!

Ve všech případech ale určitě zapomeňte na úzkou představu „bílého pečiva“ nebo pšeničných špaget z bílé mouky. Místo toho objevte krásnou, původní a přírodní paletu nejrůznějších zrn a zrníček, včetně těch přirozeně bezlepkových. Uvidíte, že to není nic složitého a hlavně, že to stojí za to!

Více o knize...

 

ISBN: 978-80-88244-23-3 Formát: 170 x 240 mm Vazba: pevná vazba, celobarevné fotografie  Počet stran: 224

 

Fotografie z knihy

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Další informace o knize

Možná se obilovin (případně příbuzných plodin zvaných pseudoobiloviny) trochu obáváte, možná vám přijdou nezajímavé nebo dokonce pro zdravou kuchyni nevhodné. Zatímco zelenina a luštěniny si už své místo na poli běžného zdravého jídelníčku získaly, obiloviny a pseudoobiloviny mají často buď nálepku něčeho velmi alternativního a ne příliš chutného (pohanka, jáhly…), nebo naopak nezdravého a nevýživného (jako typicky běžné produkty z bílé pšeničné mouky).

V současné době ostatně velmi často narážíme na nejrůznější doporučení v podobě nízkosacharidových diet, velké diskuse i reálné obtíže s celiakií či nesnášenlivostí lepku, a obecně spíše s negativním hodnocením obilovin v běžném povědomí. Ale i v případě, že žádné zdravotní obtíže spojené s lepkem v rodině nebo téma optimální váhy neřešíte, může být složité vařit každý den s novou inspirací a s ohledem na výživovou hodnotu a samozřejmě i chuť – osvědčených receptů prostě není nikdy dost! A ať už se stravujete konvenčně (bez omezení živočišných produktů), nebo naopak vegetariánsky či vegansky, možná se vám v každodenní kuchyni hodí další zdroje informací a inspirace o kvalitních zdrojích bílkovin, minerálů a enzymů, důležitých pro zdraví a energii. Možná trochu překvapivě, kvalitní obiloviny (a příbuzné druhy plodin) k nim také patří.

Kvalitní a správně upravené obiloviny tedy patří nejen do osvědčeného tradičního, ale rozhodně i do moderního zdravého jídelníčku. Kde je ale hledat, jak je nakupovat, jak je správně skladovat a co všechno se z nich dá uvařit a připravit?

Přesně tomu je věnována třetí kniha Petra Klímy, šéfkuchaře oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v Dejvicích, autora zavedeného blogu greenwayfood.cz a dvou úspěšných kuchařek vydaných naším nakladatelstvím.

Nejnovější kniha je opět věnována zdravým a chutným receptům z rostlinných ingrediencí. Tentokrát se Petr Klíma zaměřuje právě na tuto další skupinu rostlinných surovin, často ale neprávem opomíjenou či podceňovanou: na obiloviny. Autorovy nové recepty jsou jako vždy pestré, nabité chutí a v neposlední řadě výživově plnohodnotné. Dostupné a praktické, ale zároveň rozmanité a bohaté. V hlavní roli jsou zdraví a chuť. A velká pestrost, která umožňuje výběr pro každého (s nejrůznějšími zdravotními potřebami) i pro každou situaci (od pohoštění pro přátele po večeři pro děti).

A co všechno tedy Obilovinová kuchařka pro každý den přinese?

Seznámí nás s pestrou škálou zdravých a zajímavých obilovin: špalda, pšenice ozimá, kamut, červená pšenice, oves, ječmen, žito, jáhly, pohanka, kukuřice, rýže různých druhů, quinoa, amarant, čirok... 

Obiloviny (a příbuzné plodiny) se v receptech této knihy uplatní jak v podobě celých zrn, tak ve formě mnoha dalších jejich produktů v rámci zdravé výživy (bulgur, těstoviny, vločky atd.), které opět významně rozšiřují běžné a snadné využití v kuchyni. Nepostradatelnou součástí knihy jsou i recepty a informace pro bezlepkovou kuchyni – ostatně řada zahrnutých surovin je záměrně přirozeně bezlepkových. Kromě osvědčených receptů je zde spousta zajímavých informací a autorových gastronomických zkušeností, tipů a užitečných postřehů o jednotlivých plodinách a surovinách či o mletí vlastních zdravých mouk v domácím mlýnku. 

Obiloviny jsou v této knize představeny jako suroviny, ze kterých se dají vyčarovat skvělé polévky, nejrůznější pomazánky, bohaté saláty, naklíčené posypky, originální tataráčky, rozmanité placičky a lahodné palačinky, plnohodnotné hlavní chody, noky, knedlíky, kaše, dezerty a sladká jídla! Krásně fungují jako hlavní složka jídla, ale i jako jeho výživové a syté doplnění a nekonečně pestré zdravé přílohy, jako zdravé zahuštění omáček a krémů, či v neposlední řadě jako zdroj kvalitní domácí mouky pro slané a sladké pečení. 

Obiloviny jsou samozřejmě doprovázené i báječnou škálou co nejvíce sezonní a lokální zeleniny a ovoce a také bylinkami a kořením, bez kterých si recepty Petra Klímy ani nejde představit.

Autor knihy je zkušeným šéfkuchařem s bohatou praxí v Čechách i zahraničí, jehož originální recepty nacházejí odezvu jak u zákazníků restaurace, tak jsou přirozenou součástí jeho rodinného vaření a mnoha osobních zkušeností. A kromě toho, že recepty sám vytváří a ladí k dokonalosti, pro svůj blog i knihy je také sám fotografuje, zpracovává styling a stojí si tak osobně za jejich provedením. Tak skvěle, jak jídla vypadají, zkrátka i opravdu chutnají.

Třetí kniha Petra Klímy je tedy ideálním zdrojem receptů i poznatků pro každého, kdo chce zpestřit a odlehčit jídelníček, kdo si třeba zrovna neví rady se zásobou „zrn“ ve spíži, nebo pro toho, kdo hledá další zdroje kvalitních bílkovin. A také pro milovníky zeleniny, pro ty, kdo se potřebují zorientovat v (bez)lepkových surovinách a pro všechny, kteří hledají chutnou a zdravou inspiraci pro každý den.

 

 

ISBN: 978-80-88244-23-3 Formát: 170 x 240 mm Vazba: pevná vazba, celobarevné fotografie  Počet stran: 224

 

Skladem

Osobně k vyzvednutí ihned
Redakce Praha 6 Po–Pá 9:00–15:00

DPD Private a Česká pošta u vás do pěti pracovních dnů

449 382 Sleva 15%

Naše knihy jsou k dostání také u všech dobrých knihkupců v celé ČR. Na Slovensku například na www.martinus.skwww.knihcentrum.sk.

Autor

Petr  Klíma

Petr Klíma

Petr Klíma je šéfkuchařem dejvické restaurace Country Life, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz. Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách. V nakladatelství Smart Press již vydal Zeleninovou a Luštěninovou kuchařka a nyní chystá Obilovinové recepty pro každý den.

Více
OBILOVINOVÁ KUCHAŘKA
382
Doprava ZDARMA do Zásilkovny po celé ČR
Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám