Petr Klíma

OBILOVINOVÁ KUCHAŘKA Od polévek po dezerty

Skladem

Osobně k vyzvednutí ihned
Redakce Praha 6 Po–Pá 9:00–15:00

DPD Private a Česká pošta u vás do pěti pracovních dnů

449 382 Sleva 15%

Naše knihy jsou k dostání také u všech dobrých knihkupců v celé ČR. Na Slovensku například na www.martinus.skwww.knihcentrum.sk.

Jsou obiloviny jen nudné a nezdravé sacharidy? A řešíme-li bezlepkovou stravu, musíme se jich úplně vzdát? Skutečnost je mnohem příjemnější a zajímavější!

Připravili jsme pro vás skvělý a převratný průvodce vařením s obilovinami, plný receptů od krémových polévek, přes plnohodnotná hlavní jídla, zářivé saláty a voňavé dezerty, až po originální tataráček! Žádné „prázdné“, nezdravé nebo suché přílohy, žádné pusté sacharidové pokrmy! Kvalitní obiloviny jsou ve skutečnosti nabité bílkovinami a minerály a v kuchyni můžete při jejich mnoha druzích a podobách doslova kouzlit!

Ve všech případech ale určitě zapomeňte na úzkou představu „bílého pečiva“ nebo pšeničných špaget z bílé mouky. Místo toho objevte krásnou, původní a přírodní paletu nejrůznějších zrn a zrníček, včetně těch přirozeně bezlepkových. Uvidíte, že to není nic složitého a hlavně, že to stojí za to!

Více o knize...
OBILOVINOVÁ KUCHAŘKA

 

ISBN: 978-80-88244-23-3 Formát: 170 x 240 mm Vazba: pevná vazba, celobarevné fotografie  Počet stran: 224

Fotografie z knihy

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Další informace o knize

Možná se obilovin (případně příbuzných plodin zvaných pseudoobiloviny) trochu obáváte, možná vám přijdou nezajímavé nebo dokonce pro zdravou kuchyni nevhodné. Zatímco zelenina a luštěniny si už své místo na poli běžného zdravého jídelníčku získaly, obiloviny a pseudoobiloviny mají často buď nálepku něčeho velmi alternativního a ne příliš chutného (pohanka, jáhly…), nebo naopak nezdravého a nevýživného (jako typicky běžné produkty z bílé pšeničné mouky).

V současné době ostatně velmi často narážíme na nejrůznější doporučení v podobě nízkosacharidových diet, velké diskuse i reálné obtíže s celiakií či nesnášenlivostí lepku, a obecně spíše s negativním hodnocením obilovin v běžném povědomí. Ale i v případě, že žádné zdravotní obtíže spojené s lepkem v rodině nebo téma optimální váhy neřešíte, může být složité vařit každý den s novou inspirací a s ohledem na výživovou hodnotu a samozřejmě i chuť – osvědčených receptů prostě není nikdy dost! A ať už se stravujete konvenčně (bez omezení živočišných produktů), nebo naopak vegetariánsky či vegansky, možná se vám v každodenní kuchyni hodí další zdroje informací a inspirace o kvalitních zdrojích bílkovin, minerálů a enzymů, důležitých pro zdraví a energii. Možná trochu překvapivě, kvalitní obiloviny (a příbuzné druhy plodin) k nim také patří.

Kvalitní a správně upravené obiloviny tedy patří nejen do osvědčeného tradičního, ale rozhodně i do moderního zdravého jídelníčku. Kde je ale hledat, jak je nakupovat, jak je správně skladovat a co všechno se z nich dá uvařit a připravit?

Přesně tomu je věnována třetí kniha Petra Klímy, šéfkuchaře oblíbené vegetariánské restaurace Country Life v Dejvicích, autora zavedeného blogu greenwayfood.cz a dvou úspěšných kuchařek vydaných naším nakladatelstvím.

Nejnovější kniha je opět věnována zdravým a chutným receptům z rostlinných ingrediencí. Tentokrát se Petr Klíma zaměřuje právě na tuto další skupinu rostlinných surovin, často ale neprávem opomíjenou či podceňovanou: na obiloviny. Autorovy nové recepty jsou jako vždy pestré, nabité chutí a v neposlední řadě výživově plnohodnotné. Dostupné a praktické, ale zároveň rozmanité a bohaté. V hlavní roli jsou zdraví a chuť. A velká pestrost, která umožňuje výběr pro každého (s nejrůznějšími zdravotními potřebami) i pro každou situaci (od pohoštění pro přátele po večeři pro děti).

A co všechno tedy Obilovinová kuchařka pro každý den přinese?

Seznámí nás s pestrou škálou zdravých a zajímavých obilovin: špalda, pšenice ozimá, kamut, červená pšenice, oves, ječmen, žito, jáhly, pohanka, kukuřice, rýže různých druhů, quinoa, amarant, čirok... 

Obiloviny (a příbuzné plodiny) se v receptech této knihy uplatní jak v podobě celých zrn, tak ve formě mnoha dalších jejich produktů v rámci zdravé výživy (bulgur, těstoviny, vločky atd.), které opět významně rozšiřují běžné a snadné využití v kuchyni. Nepostradatelnou součástí knihy jsou i recepty a informace pro bezlepkovou kuchyni – ostatně řada zahrnutých surovin je záměrně přirozeně bezlepkových. Kromě osvědčených receptů je zde spousta zajímavých informací a autorových gastronomických zkušeností, tipů a užitečných postřehů o jednotlivých plodinách a surovinách či o mletí vlastních zdravých mouk v domácím mlýnku. 

Obiloviny jsou v této knize představeny jako suroviny, ze kterých se dají vyčarovat skvělé polévky, nejrůznější pomazánky, bohaté saláty, naklíčené posypky, originální tataráčky, rozmanité placičky a lahodné palačinky, plnohodnotné hlavní chody, noky, knedlíky, kaše, dezerty a sladká jídla! Krásně fungují jako hlavní složka jídla, ale i jako jeho výživové a syté doplnění a nekonečně pestré zdravé přílohy, jako zdravé zahuštění omáček a krémů, či v neposlední řadě jako zdroj kvalitní domácí mouky pro slané a sladké pečení. 

Obiloviny jsou samozřejmě doprovázené i báječnou škálou co nejvíce sezonní a lokální zeleniny a ovoce a také bylinkami a kořením, bez kterých si recepty Petra Klímy ani nejde představit.

Autor knihy je zkušeným šéfkuchařem s bohatou praxí v Čechách i zahraničí, jehož originální recepty nacházejí odezvu jak u zákazníků restaurace, tak jsou přirozenou součástí jeho rodinného vaření a mnoha osobních zkušeností. A kromě toho, že recepty sám vytváří a ladí k dokonalosti, pro svůj blog i knihy je také sám fotografuje, zpracovává styling a stojí si tak osobně za jejich provedením. Tak skvěle, jak jídla vypadají, zkrátka i opravdu chutnají.

Třetí kniha Petra Klímy je tedy ideálním zdrojem receptů i poznatků pro každého, kdo chce zpestřit a odlehčit jídelníček, kdo si třeba zrovna neví rady se zásobou „zrn“ ve spíži, nebo pro toho, kdo hledá další zdroje kvalitních bílkovin. A také pro milovníky zeleniny, pro ty, kdo se potřebují zorientovat v (bez)lepkových surovinách a pro všechny, kteří hledají chutnou a zdravou inspiraci pro každý den.

 

ISBN: 978-80-88244-23-3 Formát: 170 x 240 mm Vazba: pevná vazba, celobarevné fotografie  Počet stran: 224

Skladem

Osobně k vyzvednutí ihned
Redakce Praha 6 Po–Pá 9:00–15:00

DPD Private a Česká pošta u vás do pěti pracovních dnů

449 382 Sleva 15%

Naše knihy jsou k dostání také u všech dobrých knihkupců v celé ČR. Na Slovensku například na www.martinus.skwww.knihcentrum.sk.

Autor

Petr  Klíma

Petr Klíma

Petr Klíma je šéfkuchařem dejvické restaurace Country Life, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz.

Více
OBILOVINOVÁ KUCHAŘKA
382
Doprava ZDARMA do Zásilkovny po celé ČR
Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám