Pavel Drdel

Jako malý kluk jsem měl dva sny. Až budu dospělý, stanu se kuchařem nebo spisovatelem. Ten první jsem si splnil poměrně záhy, ten druhý až nyní. Zřejmě jsem potřeboval dozrát, mít v hlavě ujasněno, jak správně formulovat slova, jak ze sebe dostat to, co mne každý den ovlivňuje nejen v kuchyni. Ale ani cesta kuchaře není jednoduchá. Obzvlášť pokud chce dělat vše poctivě, od základu, využívat pouze suroviny z blízkého okolí, podporovat místní farmáře a malovýrobce. A to ještě ve věku, kdy už člověk nechce měnit své návyky a učit se něco nového.

Já jsem přesto za tuhle vnitřní transformaci rád. Můžu tak stát pevně nohama na zemi, pracovat s čistým svědomím, a navíc motivovat i ostatní v přístupu k přírodě a jejímu následnému využití v kuchyni. Jen je potřeba trochu více přemýšlet a využít vše do posledního zbytku. Od kořene po nať.

Díky této snaze jsem přestal být jen kuchařem schovaným uvnitř kuchyně. Začal jsem se objevovat na obrazovkách televize, v novinách, časopisech, snažil jsem se šířit tuhle myšlenku dál a zároveň nabídnout pomocnou ruku tam, kde je potřeba. Třeba jako externí pracovník českobudějovické neziskové organizace Active time, s níž již osmým rokem spolupracuji a vařím s dětmi z dětských domovů, podporuji adopce na dálku nebo působím jako ambasador v Postní sbírce Diakonie Českobratrské církve evangelické. A právě díky lidem z diakonie jsem dostal možnost napsat tyto řádky a podělit se tak o recepty na bezmasá postní jídla i o návod, jak být v kuchyni šetrný.

Přeji vám, ať se vám s nimi dobře vaří!

Srdečně
Pavel Drdel

-------------

PAVEL DRDEL je strakonický rodák, ambasador sbírky Post(n)i se a šéfkuchař restaurace Sůl a Řepa.

Ve své restauraci spolupracuje s malými farmáři a místními dodavateli, propojuje české a zahraniční postupy a vaří lokální jídla plná chuti. Základ jeho kuchyně tak nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli. O to více si váží každé suroviny a snaží se ji zpracovat beze zbytku. Nakládá, suší, fermentuje. Patří k zakládajícím členům jihočeského spolku čtyř restaurací Jíme Jih.

V kuchařce Pavla Drdela najdete i text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké, povídání o sezóní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové, autorky zásadních knih o zdravé výživě i ochutnávku receptů od Martina Jiskry, šéfkuchaře restaurace zájezdního hostince U Jiskrů a Petra Klímy, šéfkuchaře bistra Country Life a autora tří veganských kuchařek.

Pavel Drdel

Fotografie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Doprava ZDARMA do Zásilkovny po celé ČR
Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám