Pavel Drdel

POSTNÍ KUCHAŘKA – od kořene po nať: možnost PŘEDOJEDNÁVAT S podpisem a věnováním od autora

Není skladem - příjímáme předobjednávky
499 424 Sleva 15%

Naše knihy jsou k dostání také u všech dobrých knihkupců v celé ČR. Na Slovensku například na www.martinus.skwww.knihcentrum.sk.

Připravovaná novinka šéfkuchaře strakonické restaurace Sůl a Řepa – PAVLA DRDELA. Vydání chystáme na březen 2022. Pro všechny předobjednávky (tzn. pro všechny knihy objednané do data vydání) platí, že Vám knihu autor podepíše a napíše své věnování.

Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka Pavla Drdela ukazuje, že to nemusí znamenat ochudit se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření. Navzdory používání lokálních a sezónních potravin představuje pestré pokrmy ze zeleniny, luštěnin a občasného mléka nebo vajec. Bohatost, kterou nabízí letní a podzimní měsíce, uchová naložené nebo usušené a použije v zimních receptech. Zároveň vychází ze snahy využít produkt v jeho celosti, nic nevyhodit, jak odráží i podtitul knihy - od kořene po nať. Slupky a kořínky usušit na jemný prach pro dochucování pokrmů, dužinu upéct, nať rozmixovat na pesto nebo použít v ochuceném oleji.

Kuchařka je určená všem milovníkům zdravého životního stylu, zájemcům o udržitelnost, vaření z lokálních a sezónních potravin a také pro všechny, které baví v kuchyni experimentovat se způsoby přípravy jídla a poznávat nové chutě. Recepty jsou bezmasé, vegetariánské.

Více o knize...

 

Vazba: pevná, krásné fotografie Pavla Drdela Formát: 170 x 240 mm  Počet stran: cca 200 stran 

 

Fotografie z knihy

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Další informace o knize

„Ukazují se nám zkrátka různé způsoby, jak zhodnotit surovinu od kořene po slupku, a právě v tom vidím hlavní misi všech kuchařů. Když zjistíš, jaké úsilí farmář vynaloží k vypěstování zeleniny a kolik vody se u toho spotřebuje, nedovolíš si vyhodit jedinou nať. Taková dýně si vezme z půdy tisíce litrů vody, přitom víc než třetina z ní skončí v odpadu. Z vydlabaného vnitřku proto vyrábíme sirup s levandulí a ze slupek zase ochucený olej.“  Pavel Drdel v rozhovoru s Blankou Datinskou pro Jídlo a radost.

 

Co v knize najdete?

– více než 80 receptů na moderní a chutná bezmasá hlavní jídla, polévky a saláty

– 60 návodů, jak uchovat sezónní zeleninu díky fermentaci, nakládání, sušení, jak vyrobit ochucené oleje nebo netradiční nápoje

– 5 tradičních postních receptů

– ochutnávku receptů od Martina Jiskry, šéfkuchaře restaurace zájezdního hostince U Jiskrů a Petra Klímy, šéfkuchaře bistra Country Life a autora tří veganských kuchařek

– tipy na udržitelnější, bezodpadové vaření

– text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké

– povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové, autorky zásadních knih o zdravé výživě

a další zajímavé texty osvětlující postní období

Kniha vznikla jako součást kampaně Post(n)i se. Post(n)i se je kampaň Postní sbírky, kterou Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie Českobratrské církve evangelické pořádá již 10 let. Prostředky této sbírky nyní poputují do Libanonu, kde podpoří vzdělávání dětí z rodin, které uprchly ze Sýrie před válkou.

 

Vazba: pevná, krásné fotografie Pavla Drdela Formát: 170 x 240 mm  Počet stran: cca 200 stran 

 

499 424 Sleva 15%

Naše knihy jsou k dostání také u všech dobrých knihkupců v celé ČR. Na Slovensku například na www.martinus.skwww.knihcentrum.sk.

Autor

Pavel Drdel

Pavel Drdel

Jako malý kluk jsem měl dva sny. Až budu dospělý, stanu se kuchařem nebo spisovatelem. Ten první jsem si splnil poměrně záhy, ten druhý až nyní. Zřejmě jsem potřeboval dozrát, mít v hlavě ujasněno, jak správně formulovat slova, jak ze sebe dostat to, co mne každý den ovlivňuje nejen v kuchyni. Ale ani cesta kuchaře není jednoduchá. Obzvlášť pokud chce dělat vše poctivě, od základu, využívat pouze suroviny z blízkého okolí, podporovat místní farmáře a malovýrobce. A to ještě ve věku, kdy už člověk nechce měnit své návyky a učit se něco nového.

Já jsem přesto za tuhle vnitřní transformaci rád. Můžu tak stát pevně nohama na zemi, pracovat s čistým svědomím, a navíc motivovat i ostatní v přístupu k přírodě a jejímu následnému využití v kuchyni. Jen je potřeba trochu více přemýšlet a využít vše do posledního zbytku. Od kořene po nať.

Díky této snaze jsem přestal být jen kuchařem schovaným uvnitř kuchyně. Začal jsem se objevovat na obrazovkách televize, v novinách, časopisech, snažil jsem se šířit tuhle myšlenku dál a zároveň nabídnout pomocnou ruku tam, kde je potřeba. Třeba jako externí pracovník českobudějovické neziskové organizace Active time, s níž již osmým rokem spolupracuji a vařím s dětmi z dětských domovů, podporuji adopce na dálku nebo působím jako ambasador v Postní sbírce Diakonie Českobratrské církve evangelické. A právě díky lidem z diakonie jsem dostal možnost napsat tyto řádky a podělit se tak o recepty na bezmasá postní jídla i o návod, jak být v kuchyni šetrný.

Přeji vám, ať se vám s nimi dobře vaří!

Srdečně
Pavel Drdel

-------------

PAVEL DRDEL je strakonický rodák, ambasador sbírky Post(n)i se a šéfkuchař restaurace Sůl a Řepa.

Ve své restauraci spolupracuje s malými farmáři a místními dodavateli, propojuje české a zahraniční postupy a vaří lokální jídla plná chuti. Základ jeho kuchyně tak nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli. O to více si váží každé suroviny a snaží se ji zpracovat beze zbytku. Nakládá, suší, fermentuje. Patří k zakládajícím členům jihočeského spolku čtyř restaurací Jíme Jih.

V kuchařce Pavla Drdela najdete i text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké, povídání o sezóní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové, autorky zásadních knih o zdravé výživě i ochutnávku receptů od Martina Jiskry, šéfkuchaře restaurace zájezdního hostince U Jiskrů a Petra Klímy, šéfkuchaře bistra Country Life a autora tří veganských kuchařek.

Více
POSTNÍ KUCHAŘKA – od kořene po nať: možnost PŘEDOJEDNÁVAT
424
Doprava ZDARMA do Zásilkovny po celé ČR
Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám