duben 2020 – Příběh kváskového chleba

Doma pečeme kváskový chléb pravidelně asi dvakrát do týdne. V těchto dnech velmi oceňuji, že nemusíme za čerstvým chlebem do obchodů, ale zvládnu ho upéct sama. Pokud ještě váháte, nejste si jistí, zda se do pečení pustit, a obáváte se, že je pečení náročné a komplikované, ujišťuji vás, že nejlepší je prostě začít. A kdy jindy, když ne teď.

Barbora Hernychová píše podobná témata pro Pravý domácí časopis a je propagátorkou biopotravin a zdravého životního stylu.

Já jsem se odhodlávala také docela dlouho, přišlo mi to složité, děsně zdlouhavé a asi jsem se i bála neúspěchu a nechtěla jsem celému procesu věnovat svůj drahocenný čas a energii. Zvědavost a touha zkusit to ale převládly a já dostala od kamarádky svůj první kvásek, recept a praktické rady, jak na to. Její nadšení a pekařské úspěchy mě přesvědčily a motivovaly, že to snad dokážu i já.

První úspěch

Pozitivně naladěná a s očekáváním nejlepšího výsledku jsem se do toho pustila. Užívaly jsme si s dcerkou každý krok – sypání jednotlivých mouk, jejich míchání, rozmíchání kvásku a lití vody. Jednotlivé ingredience se nám pod rukami začaly pomalu spojovat a vznikalo hutné poctivé těsto. Prý úspěch pečení záleží i na energii a atmosféře v domě, tak jsme se usmívaly a vmíchávaly do těsta svou dobrou náladu. Následovalo kynutí, další míchání a přesun do formy na pečení a pak dlouhé kynutí. Mezitím jsme zvládly spousty dalších věcí a občas jukly na rostoucí těsto. Po doporučovaných pěti hodinách jsme rozpálily troubu na požadovanou teplotu a naše vymazlené nakynuté těsto do ní vložily. Kuchyně začala vonět, kůrka tmavla a my se nemohly dočkat. A pak jsme asi po hodině vytáhly ven svůj první bochník domácího kváskového chleba. Byla to radost, povedl se a chutnal výtečně. Byla jsem vděčná za tento prvotní úspěch, protože nastartoval mé pravidelné pečení.

Vnitřní nastavení úspěchu

Je to už víc jak šest let a od té doby peču pravidelně jednou až dvakrát do týdne a myslím, že kromě jednoho neúspěchu, kdy jsem byla v nějaké časové tísni, ne úplně vnitřně v klidu a nedala jsem těstu dost času na kynutí, se chléb vždy perfektně povedl. Pečení už vnímám jako normální nedílnou činnost každého týdneNijak mě neomezuje, nezdržuje, nevyžaduje nadstandardní pozornost. Přesně vím, kdy vyndat z lednice kvásek, přikrmit, kdy dát těsto kynout a pak péci. Trvá to sice několik hodin, ale to neznamená, že musíte ty hodiny trávit s těstem doma také. Klidně během kynutí vyrazte ven či za povinnostmi nebo nechte chléb kynout přes noc. Myslím, že je to jen o nastavení uvnitř nás, když se člověk zasekne na myšlence, že je to pracné a zdlouhavé, tak to tak bude. Když se rozhodnete mít každý týden čerstvě upečený domácí chléb a zakomponujete tuto činnost do běžného života, tak to bude tak.

Proč peču já?

Pro mě bylo hlavní motivací dokázat si, že to zvládnu, a pocit určité soběstačnosti. Když se chleba hned napoprvé povedl a ochutnala jsem ho, věděla jsem, že tohle chci jíst doma pravidelně a péci pro širší rodinu a kamarády. Je fajn, když jedete na výlet a můžete přátelům na cestu upéct vlastní chleba. Nebo se pustit do pečení s dětmi, které jsou vždy z celého procesu a hlavně výsledku přímo nadšené. Mám dobrý pocit z toho, že přesně znám jednotlivé suroviny, které do chleba dávám. Používám bio mouky z polí bez chemie, vím, že neobsahují zbytky pesticidů ani hnojiv. A to je pro mě hodně důležité.

Pokud si nechcete pěstovat vlastní kvásek, podívejte se na tzv. kváskovou mapu, určitě se s vámi někdo ve vašem sousedství o kvásek rád podělí www.pecempecen.cz. Nejširší nabídku čerstvě namletých bio mouk z polí bez chemie najdete na e-shopu www.probio.cz.

Kváskový chleba

  • 150 g žitné chlebové mouky nebo žitné celozrnné jemně mleté

  • 450 g celozrnné jemně mleté pšeničné mouky nebo bílé pšeničné jemně mleté

  • 2–3 lžičky soli

  • 500–700 ml vody

  • 100 g žitného kvásku

Smíchejte žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku, celozrnnou pšeničnou mouku, sůl a vodu. Vymíchejte řidší těsto, které vlijte do podlouhlé, olejem a moukou vysypané formy (30 cm), přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout 3–6 hodin, dokud těsto téměř nezdvojnásobí svůj objem. Zde hodně záleží na teplotě okolí. Mně se osvědčilo dávat chléb kynout do tepla na kamna anebo v létě na sluníčko. Pečte na 250 °C cca 15 minut. Poté snižte teplotu trouby na 170 °C, potřete chleba vodou a pečte ještě dalších 45–60 minut, až je kůrka pěkně hnědá. Po upečení chléb umístěte na mřížku, potřete ještě vodou a nechte vychladnout. Do těsta můžete dle své vlastní chuti a fantazie přidat kmín, chlebové koření nebo semínka slunečnice či dýně. Použít můžete i formu kulatou o průměru asi 26 cm. Krájejte až po vychladnutí! 

Foto: archiv Barbora Hernychová, Monika Kindlová pro knihu Tradinář

duben 2020 –  Příběh kváskového chleba

Fotogalerie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám