Trdelník pečený na ohýnku

Snažíte se s dětmi i v této době, kdy jsme zavření doma, vyrážet taky hodně na procházky ven? Rozdělejte si v přírodě (na místech k tomu určených) nebo třeba jen doma na zahrádce ohníček a zkuste si upéct domácí trdelníky! Nevyjdou vás tak draho jako ty ze stánku a děti to bude určitě bavit!

Připravte si předem jednoduché kynuté těsto a šup ven...

Příprava kynutého těsto: 

Do 250 ml vlažného mléka rozdrobte 1 kostku droždí a přidejte 4 lžíce cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Poté přidejte 50 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 600 g hladké mouky a 1 lžičku soli. Umíchejte hladké těsto a nechte kynout přikryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Na náplň si smíchejte: 

10 lžic cukru krupice, 5 lžic kvalitní mleté skořice a 100 g rozpuštěného másla.

Na výletě si pak rozdělejte ohníček, z těsta válejte hady a ty namotávejte na klacíky. Pomažte je máslem a posypte skořicí a cukrem. Pečte nad ohýnkem do zlatova.

Pokud se do přírody zrovna teď nedostanete a máte na domácí trdelníky chuť, připravte si prázdné skleněné lahve od piva. Obalte je alobalem, který potřete rozpuštěným máslem. Z těsta vyválejte velký obdélník (asi tak 60 x 40 cm), z něj pak nakrájejte proužky široké cca 3-4 cm. Těsto navinujte odspodu tak, aby se překrývalo. Pomažte ho rozpuštěným máslem, dostatečně posypte cukrem smíchaným se skořicí. Lahve postavte na plech a dejte do trouby na asi 20-25 minut při 190 °C. Upečený trdelník stáhněte ještě horký z lahve a nechte vychladnout.

Z celé dávky těsta uděláte přibližně 12 trdelníků.

 

 

Trdelník pečený na ohýnku

Fotogalerie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám