Shahaf Shabtay

Shahaf Shabtay se narodil 8. června 1975 v Izraeli, kde vyrůstal v kibucu, jeho otec ale pochází z Iráku a matka má polské a německé kořeny. V osmnácti letech narukoval k elitní námořní jednotce Šajetet 13, kde sloužil 4,5 roku. Po odchodu z armády se rozhodl věnovat vaření a vystudoval prestižní kuchařskou školu Grégoire-Ferrandi v Paříži. Jeden z 5 nejlepších šéfkuchařů v ČR dle magazínu Týden (2011).

Své první profesionální zkušenosti s vařením načerpal ve známé restauraci Odeon v New Yorku. Po intenzivní práci si dopřál roční prázdniny, nakonec se ale k profesionálnímu vaření zase vrátil. Při cestách po Asii totiž našel nový kulinářský směr, kterým se ubírá dodnes – asijskou kuchyni. Zamiloval se do ní hlavně proto, že odpovídá jeho temperamentu a nespoutané energii – narozdíl od francouzské gastronomie totiž nevyžaduje přesná měření ingrediencí ani striktní dodržování postupů, ale naopak umožňuje individuální přístup.

Nadšení pro asijskou kuchyni mohl uplatnit v restauraci Vakzuid v Amsterdamu, výrazně ovlivněné asijskou kuchyní. Díky úspěchu této restaurace dostal další pracovní nabídku – stát se šéfkuchařem v indické restauraci Zenzi v Bombaji. Indie mu dala nejen nové spektrum chutí a mnoho praktických zkušeností s vedením restaurace, ale hlavně rodinu – právě tady totiž poznal svou ženu. Kvůli ní a jejich dceři se vrátil do Evropy, v Izraeli otevřel restauraci Minna Tomei, podílel se na konceptu tří restaurací v Srbsku.

Jeho práce v Srbsku zaujala společnost Queenco, která ho oslovila pro svůj nový projekt: hudební klub s asijskou restaurací, o které ale neměli jasnou představu. Shahaf proto v Londýně uspořádal večeři, na níž uvařil několik ukázkových jídel – zaujal natolik, že ho ihned přijali. Stal se šéfkuchařem SaSaZu a dostal možnost podílet se i na přípravě celého konceptu, podílí se i na otevření nové restaurace SaSaZu v Kambodži. Restaurace SaSaZu byla pod jeho vedením tři roky po sobě ohodnocena cenou Bib Michelin a dále byla oceněna mimo jiné jako nejlepší restaurace podle Hospodářských novin, nejlepší mezinárodní restaurace časopisu Euro, Shahaf byl časopisem Týden zařazen mezi pět nejlepších šéfkuchařů v ČR. V Izraeli o něm byl natočen televizní dokument.

Shahaf je ženatý, má manželku Emmu a dceru Romy. Jeho rodina žije ve Velké Británii.

Shahaf Shabtay

Fotografie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Knihy autora

Osm chutí Asie

Osm chutí Asie

Detail
382 449
Facebook Napište nám Kontaktní informace Jak k nám