květen 2020 – Zelená inspirace do jarní kuchyně

Do kuchyně vane jarní vítr! Nejlepší čas na pořádnou dávku vitamínů a minerálů – v podobě různých druhů lokální zeleniny a zdravých luštěnin. A domácí strávníci si nejspíš rádi pochutnají na něčem novém a možná – podobně jako my z redakce – bezradně prohlížíte obsah kredence a rádi byste nějak zajímavě využili sklenice se zásobami čočky, fazolí či přebytek kořenové zeleniny... Skvělé řešení a doslova gejzír chutí, vůní i barev nabízí šéfkuchař Petr Klíma, tvůrce veganských receptů, nadšený fotograf a (mimo jiné) autor blogu greenwayfoood.cz.

Zelenina – lokální, sezónní a mnoha druhů, včetně opomíjených – je pro něj velkou vášní. V jeho první knize Zeleninová kuchařka najdete výběr báječných jídel, od polévek po dezerty, řazených v souladu s průběhem roku. Co takhle potěšit se chřestovou nebo kopřivovou polévkou, restovanými ředkvičkami s arašídy, jarním pilafem nebo rebarborovou marmeládou?

Neméně inspirativní je i jeho druhá, Luštěninová kuchařka, kde zrušil předsudky o nelákavých hrachových kaších a nabízí místo nich vynikající a zdravé dobroty, od luštěninových „paštik" přes dokonalé polévky, sytá hlavní jídla až po nevšední sladké delikatesy. A právě teď na jaře se skvěle hodí recepty s klíčenými luštěninami, výživová vzpruha! Nechybí jak jídla tradiční, jako je hrachová pučálka, tak jídla inspirovaná třeba orientální kuchyní. Kromě funkčních receptů jsou obě knihy obohacené autorovými tipy i návody, jak kterou surovinu uskladnit, připravit a naplno využít.

Zatím se bohužel nedostaneme na farmářské trhy, ale podporovat lokální české pěstitele můžeme stále – pokud už nějakou formu zeleninových bedýnek nevyužíváte, určitě se po těchto zdrojích porozhlédněte. A navíc to má teď smysl dvojnásobný: vždyť kromě kvalitní a chutné zeleniny a čerstvých bylinek pro vaši kuchyni je to podpora všech menších rodinných farmářů, v současnosti snad ještě smysluplnější než dřív... A na využití té zelené hojnosti osobně doporučujeme právě kteroukoli z Petrových knih nebo jeho inspirativní blog.

Našimi „redakčními" oblíbenci jsou například a nejenom tyto dobroty:

Ze Zeleninové kuchařky:

Bezva-jíčková pomazánka – jak vyčarovat vajíčkovou chuť i v čistě rostlinné dobrotě? Opravdu to jde :-).

Kopřivová polévka s medvědím česnekem – vyloženě jarní záležitost!

Celozrnný quiche se špenátem, žampiony a mandlemi – jako funkční inspirace pro jakékoli varianty na zdravé slané pečení.

Bourguignon s houbami shitake a tempehem servírovaný s bramborovo-celerovou kaší – lehce sváteční, ale klidně „jen" víkendové rodinné pochutnání, když to nechcete úplně ne-vinně (ale nebojte, červené víno v receptu je jen pro dokonalou chuť a vůni.

Z Luštěninové kuchařky:

Čočkové chilli – neuvěřitelně „jedlé" jídlo tzv. z jednoho hrnce – když chcete uvařit pro větší rodinu anebo na dva dny dopředu, osvědčilo se nám opakovaně i pro strávníky ryze „masožravé", i pro ty dětského věku, a jelikož jde o jídlo lehce pikantní (pálivost je samozřejmě libovolně nastavitelná), hodilo se nám teď i do lehce „aprílových" dní pro zahřátí...

Kari celerovo-čočková polévka s medvědím česnekem – jak celer, tak čočka tady dostanou až překvapivě lahodné vyznění... a opět medvědí česnek? Ano, kdy jindy než teď na jaře?

Salát s tmavozelenou čočkou a sušenými rajčaty – jedna z kolegyň byla donedávna z rozrůstajících se topinambur na zahrádce bezradná... a čočky v kredenci má stále až moc a sušená rajčata jsou bezmeznou vášní, takže... Konec bezradnosti! Což vlastně díky Petrovým receptům platí teď u zeleninových a luštěninových ingrediencí všeobecně – hned víme, co s nimi nového a dobrého uvařit.


Přejeme Vám  zelené a zdravé jarní dny

redakce



 

květen 2020 – Zelená inspirace do jarní kuchyně

Fotogalerie

Všechny fotografie a texty podléhají autorskému právu. K možnému využití kontaktujte, prosím, redakci.

Facebook Instagram Napište nám Kontaktní informace Jak k nám